Še preden pa sploh začnemo pregledovati ponudbo različnih trgovin, se moramo najprej odločiti, kaj bomo od štedilnika sploh zahtevali, kakšne so naše osnovne potrebe. Oseba, ki ne more dolgo stati ali je na invalidskem vozičku, bo verjetno bolj kot prostostoječi štedilnik potrebovala kuhalno ploščo, ki se jo lahko namesti na pult, pod pultom pa dovolj prostora, da bo lahko tisti, ki bo kuhal, udobno sedel in še vedno dosegel vse potrebno. Tega mu ali ji prostostoječi štedilnik ne more omogočiti.
Električni štedilnik
Za marsikoga varnejši kot plinski, saj ne more priti do uhajanja plina, poleg tega pa so posode na takšnem štedilniku ponavadi stabilnejše kot na plinskem, kjer se dokaj zlahka prevrnejo. Za električne štedilnike načeloma velja, da so nekoliko cenejši kot plinski in precej cenejši kot indukcijski, saj je tudi proizvodnja cenejša. Električnega štedilnika vam veter ne more ugasniti, medtem ko lahko kuhanje ob odprtem oknu v vetrovnem vremenu na plinskem štedilniku pomeni pravo nadlogo, še posebej, ko pripravljate živila z močnim vonjem in bi si želeli sproti zračiti kuhinjo. Električni kuhalniki so enostavni za čiščenje, medtem ko plinski vsebujejo mnoge premične elemente, ki jih je potrebno premakniti, če jih želite očistiti in lahko, če jih po čiščenju ne namestite pravilno, povzročajo težave.
Plinski štedilniki
Za razliko od električnih lahko tudi brez termometra natančneje nadzirate temperaturo – če ste tik pred tem, da vam prekipi iz lonca, lahko pri plinskem štedilniku enostavno obrnete gumb, ugasnete plamen in preprečite nezgodo, medtem ko morate pri električnem štedilniku posodo prijeti in jo odstraniti od vira toplote, saj se, tudi, ko je štedilnik ugasnjen, električna kuhalna plošča hladi še precej dolgo. Kuhanje na plin ima še eno prednost pred kuhanjem na elektriko: tudi, če vam zmanjka elektrike, lahko hrano še vedno nemoteno pripravite, dokler imate v bližini vžigalnik, s katerim boste prižgali plin.
Indukcijski štedilniki
Najnovejši izum na področju tehnologije za kuhanje, ki imajo skoraj vse pozitivne lastnosti električnih in plinskih štedilnikov. Indukcija omogoča zelo učinkovito porabo in nadzor energije, saj se indukcijska plošča segreje le tam, kjer je v stiku s posodo – ploščo pravzaprav segreje vroča posoda, ta pa se segreje preko magnetnega polja. To pomeni, da se na takšnem štedilniku težje opečete, poleg tega pa se zaradi kuhanja ne bo segrela vsa kuhinja, kar pomeni, da bo priprava hrane poleti prijetnejša. Ob nakupu indukcijskega štedilnika boste verjetno morali zamenjati kar precej posod, v katerih običajno kuhate, saj lahko s takšnim štedilnikom uporabljate le posodo, ki je izdelana iz magnetnih kovin. Zato, in zaradi same dražje proizvodnje vas lahko nakup indukcijskega štedilnika kar precej stane.