Niso vse pečice enake. In prav je tako, saj obstaja tudi nešteto različnih uporabnikov pečic, od katerih vsak od svoje zahteva nekaj drugega – nekateri v svoji pečici pečejo predvsem piškote, potico in drugo pecivo, drugi se vsak dan lotevajo priprave zahtevnih mesnih jedi, spet tretji pa v svoji pečici največkrat pečejo krompir in drugo zelenjavo, medtem ko četrti pečico uporabljajo le nekajkrat na mesec, da v njej spečejo kruh. Vsakdo ima torej različne potrebe, ki jih samo ena vrsta pečic nikakor ne bi mogla zadovoljiti.
Vgradna ali prostostoječa?
Glede na to, kako se namestijo v vašo kuhinjo, obstaja kar nekaj vrst pečic. Vgradna pečica vam pride prav, kadar že imate štedilnik, ki ga (še) ne želite zamenjati. Lahko jo vgradite v omarico na tleh, kamor bi lahko postavili prostostoječo pečico, naravnost idealna pa je za tiste, ki se težko sklonijo, saj jo je mogoče vgraditi tudi v stensko omarico na poljubni višini.
Marsikatera pečica, ki jo najdete v naši spletni trgovini, je v koraku s časom in vsebuje nekatere funkcije, ki vam bodo močno olajšale peko in čiščenje. Naj vam razložimo nekatere med najbolj iskanimi:
LCD zaslon
Če ste doslej morali v pečici vedno peči na pamet ali s pomočjo priročnika za uporabo, boste zdaj lahko dogajanje do minute in do stopinje natančno spremljali na velikem in preglednem LCD zaslonu in tako boste vedno vedeli, ali morate povišati ali znižati temperaturo v vaši pečici ter koliko časa se bo jed še pekla.
TFT zaslon na dotik
Tudi to je ena izmed funkcij modernih pečic, pri kateri boste lahko s pečico upravljali kar preko zaslona na dotik, kar vam bo močno olajšalo pripravo hrane.
Piroliza
Program pirolize je odličen za tiste, ki veliko pečejo ali pa jim enostavno ni do čiščenja pečice. Pečica se bo s pomočjo pirolize očistila kar sama! Le nastavite in vaša naprava se bo pred začetkom programa varnostno zaklenila, saj bo med čiščenjem postala zelo vroča – tako zelo vroča, da se bodo ostanki maščobe in druge nesnage enostavno upepelili, po končanem programu pa boste pečico le še obrisali in bo kot nova. Pirolizo je priporočljivo zagnati enkrat mesečno, lahko pa tudi redkeje, če ne pečete veliko.
Parna pečica
Peče kot običajna, le da lahko za boljši okus in teksturo pripravljenih živil dodate še paro – to pomeni bolj hrustljav kruh, okusnejšo zelenjavo, ribe, ki po peki niso tako izsušene, da jih ne morete pojesti. Priporočamo kombinirano parno pečico, kjer lahko pečete na tradicionalen način ali z dodajanjem pare.
Kot vidite, danes pečica ni le naprava, s katero iz surovega živila naredite živilo, pripravljeno za uživanje, pri kateri ste za dober okus odgovorni povsem sami, temveč vam bo dobra pečica celo pomagala pri pripravi okusnega obroka.